Konro grill & Binchotan houtskool

Konro Grill

Het Japanse woord 'Konro' staat voor elke warmtebron die gerelateerd is aan koken. 

De traditionele Japanse konro grill is meestal van een bepaalde soort natuurlijke materiaal is gemaakt, zoals klei, om hele hoge temperaturen te kunnen weerstaan en die eveneens gelijkmatig te verspreiden. Hierdoor houdt de  grill erg veel hitte vast en kan je er snel en effectief op grillen, zonder je gerechten te verbranden.

De sappen van het vlees of de groenten die op de houtskolen vallen, verdampen heel snel waardoor het vlees of groenten er het rokerige aroma van verkrijgt. Tevens zal het vlees lekker garen en bruinen aan de buitenkant, terwijl de sappigheid nog heerlijk behouden wordt aan de binnenkant.

 

Konro grill in use

Binchotan is een traditioneel steenkool van Japan. Het gaat terug tot de Edo periode (17e eeuw), wanneer een ambachtsman, genaamd Bitchu-ya Chozaemon het begon te fabriceren in Tanabe, Wakayama.

Het rauwe materiaal is ubame eik, nu de officiële boom van de Wakayama Prefectuur. Binchotan is een type hardhouten steenkool. De hoge kwaliteit van Binchotan wordt toegewezen aan het stomen op hoge temperatuur (+/- 1000°C).

Er wordt vaak vanuit gegaan dat Binchotan zeer heet brandt, nochtans brandt het aan een lagere temperatuur dan gewone steenkool maar voor een langere periode, wat de voorkeur wegdraagt van veel Japanese chefs.

Het laat geen rook of andere onaangename geuren vrij, waardoor het ideaal is voor 'aan tafel' bereidingen.